Διαδρομή 1

Η πρωτη διαδρομή περιλαμβάνει τη Βάλια Κάλντα η αλλιώς ζεστή κοιλάδα,η οποία βρίσκεται στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου.Μια διαδρομή μέσα σε δάση με τεράστια πεύκα και ρόμπολλά, πολλά ρυάκια με πεντακάθαρα νερά.

Εκεί θα φτάσετε αφού περάσετε το χωριό Περιβόλι και πάρετε τον δρόμο για Βοβούσα , όπου θα συναντήσετε πινακίδα η οποία σας κατευθύνει αριστερά προς Εθνικό Δρυμό. Σε λίγη ώρα φτάνετε στη διασταύρωση του Σταυρού. Εκεί αν θέλετε αφήνετε το αυτοκίνητο και προχωράτε πεζοί ή συνεχίζετε μ’ αυτό αν είναι 4χ4. Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στο Αρκουδόρεμα. Στο τελος του χωματόδρομου υπάρχει μονοπάτι δεξιά που οδηγεί στους καταρράκτες και συνεχίζοντας μετά από 3 ωρες περίπου ανάβαση φτάνετε στις λίμνες Φλέγκα. Ειδικές διαδρομές μέσα στον Δρυμό απαιτούν γνώση της περιοχής ή οδηγό και φυσικα 4χ4.

Πέρνοντας τον δρόμο της επιστροφής μπορείτε να επισκεφθείτε για φαγητό ή καφε το χωριό Περιβόλι .Σκαρφαλωμένο στα 1380 μ , λημέρι του Θ.Ζιάκα. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγ.Γεωργίου που χτίστηκε γύρω στα 1770.Το τέμπλο της είναι ξυλόγλυπτο, σώζονται εικόνες και αγιογραφίες της εποχής, όπως επίσης και το Ευαγγέλιο(1500μ.χ)Οι κάτοικοι διηγούνται πως όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό , η εκκλησία ηταν η μόνη που δεν κάηκε.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγ.Νικολάου , κτίσμα του 13ου αιώνα που λειτουργούσε σαν μοναστήρι μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους με υπέροχες τοιχογραφείες. Βρίσκεται στον δρόμο από το ξενοδοχείο μας προς το Περιβόλι αριστερά.

Κοντά στο Περιβόλι σε απόσταση περίπου 5 χλμ. Είναι το χωριό Αβδέλλα.Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού, με την πλακόστρωτη πλατεία με τους γέρικους τεράστιους πλάτανους.Η Αβδέλλα γεμίζει κόσμο το καλοκαίρι (3000 άτομα) Το χωριό είναι γνωστό από την αναφορά που γίνεται στην ταινία του Θ.Αγγελόπουλου “το βλέμμα του Οδυσσεα”, σχετικά με τους αδελφούς Μανάκη-οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές που κατάγονται από δω.

Η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι στην κεντρική πλατεια, ανατολικά του χωριου σε υψόμετρο 1700 μ με καταπληκτική θέα βρίσκεται η εκκλησία του Σωτήρος (1900 μ.χ), μεσα στο δάσος της Αβδέλλας βρίσκεται η εκκλησία της Αγ.Τριάδος , εκει όπου κατά την παράδοση λειτουργούσε το κρυφό σχολειό.

Το δάσος που καλύπτει την περιοχή αποτελείται από Πεύκη, ρόμπολο, ελάτη Οξιά, δρυ Το Σμιξιώτικο ρέμα που πηγάζει από την Βασιλίτσα και καταλήγει στον Βενέτικο, περνά για 3 περίπου χλμ από την περιφέρεια της Αβδέλλας και εμπλουτίζεται από τα νερά των γύρω πηγών, όπως είναι οι “φαντίνες” και η “Γαλανή”.

Διαδρομή 2

Το χωριό Σπήλαιο , είναι ο πρώτος προορισμός σ΄ αυτή την διαδρομή,χτισμένο σε υψόμετρο 980 μ στο νοτιότερο υψίπεδο του όρους Ορλιακα κάτω από την κορυφή Σταυρός.Δύο ποταμοί από δυτικά ο Περιβολιώτικος και ανατολικά ο Σμιξιώτικος ενώνονται κατω από ένα απότομο αλλά με φοβερή ομορφιά βράχο και δημιουργούν τον Βενέτικο τον κυριότερο παραπόταμο του Αλιάκμονα.

Η τοποθεσία που είναι χτισμένο το χωριό είναι ανεπανάληπτης ομορφιάς με θέα απέραντη. Κατα καιρούς τυχαία αρχαιολογικά ευρήματα αποδίδουν στο χωριό ιστορία ύπαρξης 4 και πλέον χιλιετιών.

Το Σπήλαιο συμμετείχε στους απελευθερωτικούς αγώνες με αποκορύφωμα την μάχη που έδωσε στο Σπήλαιο ο οπλαρχηγός της περιοχής Θ.Ζιάκας το 1854.

Φυσικα η επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλαιώτησας είναι απαραίτητη για να θαυμάσει κάποιος τις αξιόλογες αγιογραφίες και την αρχιτεκτονική της εκκλησίας .Ιδρύθηκε το 1633 και ειχε κρυψώνα οπου υπήρχαν αρκετά κειμήλια. Λειτουργούσε εκει κρυφό σχολειό αλλά και στα νεώτερα χρόνια εκεί λειτουργούσε το σχολείο του χωριού.Καταστράφηκε από πυρκαγιά πριν από το 1940 και διεσώθη μόνο η εκκλησία.

Νοτιοδυτικά βρίσκεται το φαράγγι της Πορτίτσας με το πολυφωτογραφημένο Γεφύρι της, έχει υψος 300 μ. περίπου και η άγρια ομορφιά σε συναρπάζει.Το διαπερνά ο Περιβολιώτικος ποταμός. Οι φίλοι της πεζοπορίας θα δοκιμαστούν το καλοκαίρι στο πέρασμα του φαραγγιού (διαδρομή που περιλαμβάνει και κολύμπι),στην κατάβαση και την ανάβαση στο παλιό καλντερίμι που οδηγεί στο φαράγγι από το χωριό, και στα πολλά μονοπάτια του Ορλιακα του αρχαιότερου κατά πολλούς γεωλόγους βουνού της Ελλάδος.

Ανατολικά από το χωριό είναι το φαράγγι της Λιάτισας που έχει την ίδια ομορφιά αλλά είναι δύσκολα προσβάσιμο.Το διαπερνά ο σμιξιώτικος ποταμός(Βελονιάς). Εκεί υπάρχουν δυό πέτρινα γεφύρια του Κατσογιάννη και της Λιάτισας(του Κλέφτη).

Στην συνεχεια μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό Ζιάκα με το γεφύρι του και από εκεί να κατευθυνθείτε προς τα χωριά Τρίκομο – Μοναχίτη όπου θα βρείτε το γεφύρι του Αζίζ- αγά που είναι το ψηλότερο της Μακεδονίας.

Διαδρομή 3

Τέσσερα πέτρινα γεφύρια, πολλά χωριά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνθέτουν την τρίτη διαδρομή. Το Δοτσικό είναι το χωριό που πρέπει να επισκεφτείτε, για να θαυμάσετε την όμορφη πλατεία και να περπατήσετε στο μονότοξο γεφύρι της.

Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο Μεσολούρι μαζεύει όλο και περισσότερους θαυμαστές, που γλιστράνε στα δάση καλοκαιριάτικα.Η περιοχη προσφέρεται για τετρακίνηση αλλά και για πεζοπορία στα πολλα μονοπάτια.Η Καλλονή, όπως φανερώνει και το όνομά της είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του Νομού. Τα σπίτια όλα πέτρινα , διόροφα και τριόροφα χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες.Οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χωριού είναι πνιγμένο στο πράσινο.Το χωριό κάηκε τον 18 αιώνα από τους Τούρκους μα σύντομα ξαναχτίστηκε.Μέσα στο χωριο βρίσκεται ο ναός της Παναγίας αρκετά παλιός με χαρακτηριστικό του την πηγή αγιονέρι, που σύμφωνα με τους κατοίκους το νερό της είναι αγιασμένο και θαυματουργό.Αξιόλογες και η εκκλησία του Αγ.Νικολάου, και του προφήτη Ηλία.

Διαδρομή 4

Επίσκεψη στο Παλαιοντολογικό μουσείο στην Μηλιά Γρεβενών λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γρεβενά στον παλιό δρόμο για Κοζάνη, για να θαυμάσετε τους προιστορικούς ελέφαντες και ευρήματα που χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν.Επίσκεψη στην παλιά Μηλιά, με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια.

Συνεχίζετε επιστρέφοντας στην πόλη και παίρνετε τον δρόμο για Δεσκάτη ,πρίν φτάσετε στην Δεσκάτη στρίψτε από το χωριό Παναγιά , και 11 χλμ ασφαλτόδρομου θα σας βγάλουν στην Ζάβορδα, στην Ιερά μονή του Οσίου Νικάνορα

Η αγιότητα του θαυματουργού Οσίου Νικάνορα (1491-1549)που απαρνήθηκε τα εγκόσμια και την γενέτηρά του την Θεσσαλονίκη , για να έρθει να ασκητέψει στο Όρος Καλλίστρατο , έγινε γνωστή πολύ γρήγορα στην Δυτική Μακεδονία, και από την εποχή ακόμη που ζούσε πλήθος χριστιανών συνέρρεε στο φιλόξενο μοναστήρι το οποίο έκτισε ο ίδιος , όπως έγραψε στην διαθήκη του “με πολλούς κόπους” το 1534. .Αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της Μονής και μετά από 15 λεπτά περπάτημα από την πίσω πλευρά της μονής φτάνετε στο ασκηταριό του Οσίου Νικάνορα. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε την διαδρομή σας προς Δεσκάτη την δεύτερη σε πληθυσμό μετά τα Γρεβενά πόλη του Νομού, με πολλά παραδοσιακά, τυροκομικά προϊόντα.

Διαδρομή 5

Ο δρόμος για το Μέτσοβο από τη Βοβούσα είναι μια μοναδική διαδρομή,μέσα σε δάση με πεύκα και μεγάλα λιβάδια με φτέρη και πράσινο. Αφου περάσετε την Βοβούσα με το πετρινο γεφύρι μέσα στο χωριό ,λίγα χιλιόμετρα μετά το Φλαμπουράρι, αριστερά σας είναι ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο Μέτσοβο δίπλα από τις λίμνες του Αώου. Αν όμως έχετε την διάθεση μπορείτε να κάνετε μία μικρή παράκαμψη στο ταξίδι σας .Μη στρίψετε αριστερα για λίμνες , αλλά να προχωρήσετε περίπου 200 m ματά την διασταύρωση και κατευθυνθείτε δεξιά προς το Μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Μονή Βουτσά, όπου μια ευχάριστη έκπληξη θα σας περιμένει.Ενα καλοδιατηρημένο μοναστήρι, με διάφορα ζώα και πτηνά, με μικρή τεχνητή λιμνούλα, αρκετά στρέμματα αμπέλια, δίπλα στο ποτάμι. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει Βυζαντινός ναός ο οποίος χρονολογείται από το 670 μ.χ περίπου ,λέγεται ότι είναι ο αρχαιότερος της Ηπείρου και κτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσαντίνο Πωγωνάτο.

Μετά την επίσκεψή σας στο Μέτσοβο μπορείτε να επιστρέψετε στα Γρεβενά μέσω της Εγνατίας οδού αν σας εχει πάρει το βράδυ ή να διαλλέξετε τον παλιό δρόμο από τη Κρανιά .Για όσους από σας έχετε 4χ4 μια καλή επιλογή είναι να μπειτε από την Κρανιά στον δρόμο για Μικρολίβαδο και από κει με χωματόδρομο θα φτάσετε στον Αγ. Νικόλαο περίπου 7 χλμ από το ξενοδοχείο, στον δρόμο για Περιβόλι.Η διαδρομή είναι φανταστική και η θέα θα σας αποζημιώσει.Ο δρόμος χρειάζεται προσοχή, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα σ άυτή την (ευτυχώς ακόμη) άγρια περιοχή.

Διαδρομή 6

Ήρθατε στα Γρεβενά και σίγουρα θα θέλετε να επισκευθείτε την πολυτραγουδισμένη Σαμαρίνα. Σας προτείνουμε λοιπόν μια ευχάριστη διαδρομή. Πρώτος προορισμός είναι η Σμίξη, με την όμορφη πλατεία και τον γεροπλάτανο.Η Σμίξη δεν ηταν πάντα στην θέση που βρίσκεται σήμερα, αλλά δημηουργήθηκε από την ένωση (σμιξη) δύο οικισμών Μπίγκα και Πινακάδες οι οποίοι μαστιζόταν από Ελονοσία. Ετσι το νέο χωριό ονομάστηκε Σμίξη. Σήμερα σώζονται πολλα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, όπως και το πέτρινο σχολείο του 1933. Οι εκκλησίες της Σμίξης ελκύουν πολλούς επισκέπτες καθώς εκτός από ενδιαφέρον έχουν και μεγάλη ιστορία. Η εκκλησία του Αγ.Αθανασίου σύμφωνα με την παράδοση είναι η πρώτη εκκλησία που κτίστηκε αφού ολοκληρώθηκε το χωριό.Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο πυκνό δάσος από οξυές και πεύκα. Αρχικά ειχε χτιστεί μέσα στην γη, από τον φόβο των αλλοθρήσκων Τούρκων και Αλβανών.

Το 1760 αφαιρέθηκαν τα γύρω χώματα και ο ναός μετετράπη σε ημιυπόγειος όπως είναι σήμερα. Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον έχει και ο ναός του Αγ. Νικολάου που κτίστηκε το 1750 μ.χ. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ο Αγ.Νικόλαος έσωσε πολλές φορές την Σμίξη από διάφορες ασθένειες και ολοκληρωτικές καταστροφές από τους Τούρκους. Σ΄ αυτό τον ναό γίνονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις των Σμιξιωτών.

Ανηφορίζοντας νοτιοδυτικά του χωριού υψώνεται η Βασιλίτσα (2.249 μ) στην κορυφή της οποίας βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο,το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που κρατάει χιόνι ως την άνοιξη. Διαθέτει δύο εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1800μ, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, baby – lift 350 m, 12 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 7.500 μ, την μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860 μ) πίστα χιονοσανίδας, σχολές σκι, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, 2 σαλέ ημέρας. Το τοπίο εδώ είναι άγριο , χαμηλά στους πρόποδες συναντάμε οξυές διάσπαρτα έλατα, πεύκα ενώ στην κορυφή υπάρχουν γέρικα ρόμπολα. Εκείνο που συνήθως δεν ξέρει ο επισκέπτης είναι η καλοκαιρινή ομορφιά της περιοχής. Με αυτοκίνητο τετρακίνησης μπορείτε να φτάσετε μέχρι την κορυφή της Βασιλιτσας, και να κάνετε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό σας , η θέα είναι εκπλικτική. Τα περισσότερα Ελληνικά βουνά φένονται στον ορίζοντα.Νοτιοδυτικά προς τα Γιάννενα είναι η Γκαμήλα, δεξιότερα ο Σμόλικας, τμήμα της Τύμφης, ο Γράμμος, ο Βόρρας, το Βέρμιο ο Ολυμπος, τα Πιέρια, το Πήλιο ο Παρνασσός τα βουνά του Καρπενησίου ο Κόζιακας και τέλος οι κορυφές Αβγο και Φλεγκα της Πίνδου.

Μετά από αυτή την υπέροχη αίσθηση, από το νέο δρόμο που ξεκινά από τον πρώτο σταθμό του χιονοδρομικού και από μια υπέροχη διαδρομή μέσα από το δάσος, ανηφορίστε προς την Σαμαρίνα. Σε υψόμετρο 1650μ . βρίσκεται το πιο φημισμένο βλαχοχώρι των Γρεβενών.Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές της ψηλότερης κορυφής της Πίνδου, του Σμόλικα με υψόμετρο 2.637μ , του δεύτερου ψηλότερου βουνού μετά τον Ολυμπο. Στο κοινοτικό καταστημα στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Ειναι ανοικτό τους καλοκαιρινούς μήνες.Στην γειτονιά του Αγ.Αθανασίου λειτουργούν τα “μαντάνια” που χρησίμευαν στην επεξεργασία των μάλλινων υφασμάτων με την βοήθεια του νερού.

Στην γειτονιά του Παπακύργια λειτουργουν “ντριστέλες” υδροτριβεία για το πλύσιμο των χαλιών, κουβερτων κ.α. Στο χωριό βρίσκονται αρκετές εκκλησίες του 18 αιώνα , όπως του Αγ.Αθανασίου (1840), του Πρ.Ηλία (1795), της κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά), του Γεννέσιου της Θεοτόκου (Μικρή Παναγιά), του Αγ.Κοσμά (1943),Του Αγ. Δημητρίου του Νεομάρτηρα εκ Σαμαρίνης (1957) τεσσερα χλμ. Νότια του χωριού συναντάμε το μον.της Αγ.Παρασκευής (1713) που προσέφερε πολλά στο έθνος κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, ήταν κέντρο κλεφτων και αρματολών, και από δω ξεκίνησε το επαναστατικό του έργο νεοομάρτυ -ρας Δημήτριος που μαρτύρησε το 1808.

Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, στους πρόποδες του Σμόλικα συναντάμε την λίμνη “δρακολιμνη” με τους αλπικούς τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο καταράκτηςτου Σμόλικα , απασπιντζουριάτα δηλ. κρεμαστό νερό, ο οποίος ρίχνει τα νερά του στην χαράδρα Σκοτίνα της Βάλια κίρνα (κοιλάδα του διαβόλου). Από την Σαμαρίνα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο από άλλη διαδρομή.Κατηφορίζουμε προς Φιλιππαίους.Στα όρια των κοινοτήτων Σαμαρίνας Δοτσικού Φιλιππαίων υψώνεται η κορυφή της Αννίτσας, που είναι γνωστή από τις μάχες που δόθηκαν εδώ κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου με τους Ιταλογερμανούς.

Στην κορυφή υπάρχει μνημείο πεσόντων, που αξίζει να επισκεφθείτε.Τα επόμενα χωριά είναι οι Φιλιππαίοι η Αετιά (τσούργιακα) όπου βρίσκεται το φαράγκι με τον καταράκτη της Τσούργιακας.

Εκτός από τις διαδρομές που σας προτείνουμε, υπάρχουν και άλλες, όπως μια βόλτα στα Γιάννενα, που τωρα πλέον με την Εγνατία είναι περίπου μία ώρα από το Ξενοδοχείο μας ή μια ημερήσια εκδρομή στην λίμνη της Καστοριάς ή ακόμη και ένα ταξίδι ως την Θεσσαλονίκη.
Βρισκόμαστε στο κέντρο της Δυτικής Ελλάδας.